Пролежав в Бахмуті під завалами 33 години: захисник Дмитро Куценко з Дніпра отримав орден “Золота Зірка”

Військовослужбовець з Дніпра Дмитро Куценко отримав звання Героя України. Президент України Володимир Зеленський особисто вручив йому орден "Золота Зірка".

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Військовослужбовець Дмитро з перших днів війни захищав Україну від російського агресора. Брав участь у боях у складі 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр". Воював на Сумщині, Харківщині та у Бахмуті. Захисник знищив танк і БМП ворога разом з екіпажами.

Та у березні 2023 року його прагнення на фронті захищати Україну перервав підлий ворожий авіаудар. Він застав КСП механізованої роти "холодноярівців" прямо в будинку дислокації, де вони набирались сил після бою. Окупанти атакували п'ятиповерхівку, вона повністю зруйнувалась. Побратими Дмитра, які тоді були у будинку загинули, а йому двома плитами притиснуло обидві ноги Дмитру. Чоловік пролежав під завалами 33 години в очікуванні допомоги. І дочекався. Втратив обидві кінцівки, але не втратив жаги до життя.

"Я думав, що все, як мене привалило. Я глянув на годинник, шість годин пройшло, тобто тканини почали відмирати, це ампутація. Я розумів, що ніг не буде. Ну життя на цьому ж не завершується.

Я оптимістична людина постійно. Все нормально, живий, здоровий і дух залишився зі мною", – розповів Дмитро.

Він вірить, що скоро буде перемога і закликає українців, щось робити для її наближення. З такою вірою він був на церемонію нагородження, на яку довго чекав. Тепер "За мужність і героїзм, проявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, Дмитру Куценку присвоєно звання Героя України".

Разом з ним ордени "Золота Зірка" також отримав майор Владислав Куцько. Керував підрозділами, які утримували підступи до дороги Бахмут — Часів Яр, тримав оборону на Луганщині. Спланував операцію зі знищення великого складу з боєприпасами. Детонація ліквідувала 53 російських окупантів.

Також був нагороджений майор Сергій Комініч. Під його командуванням визволили села на Херсонщині та населені пункти Донеччини. Брав участь у форсуванні Дніпра поблизу села Кринки, де вдалося створити плацдарм на лівому березі річки та взяти під повний контроль острови поблизу.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна продовжує відзначати хоробрість українських воїнів, які захищають свій дім від ворога.

"Світ обрав підтримку України, бо Україна сама бореться й робить це справді сміливо. Сьогодні ми відзначаємо найвищими нагородами нашої держави, найвищими бойовими відзнаками людей, які є джерелом цієї хоробрості, які звільняли нашу землю, відбивали українські позиції, рятували своїх побратимів та знищували окупанта. Ми відзначаємо людей, які гідні всеукраїнської вдячності", – висловився президент.

Також глава держави вручив ордени "Золота Зірка" рідним загиблих Героїв.

"Я прошу пам’ятати кожного й кожну, хто віддав життя в боях заради України", — сказав Зеленський.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment